Khamis, 29 April 2010

Pendidikan Seks atau Pendidikan Islam??

Pendidikan seks menjadi salah satu isu yang hangat diperkatakan oleh semua lapisan masyarakat melibatkan masyarakat awam, kerajaan, ahli akademik dan lain-lain. Topik berkaitan konsep dan objektif pendidikan seks merupakan aspek penting untuk dibincangkan kerana ia perlu difahami secara jelas dan mendalam sebelum program tersebut dilaksanakan. Pemahanan tentang konsep dan objektif pendidikan seks amat penting kerana ia merupakan asas di dalam menentukan kerangka dan hala tuju pelaksanaan program pendidikan tersebut. Dalam kita sibuk memikirkannya, ada di antara kita lupa, apa penyebab? Perkara apa yang menjadi faktor pendidikan seks ini hendak dilaksanakan?

Semuanya adalah sebab gejala sosial, masalah rogol, masalah zina, maksiat dan pembuangan bayi serta mungkin ‘liwat’. Tetapi apa pula faktor yang menyebabkan semua ini berlaku? Adakah cukup sekadar kita mengambil buluh dan melayurkannya di atas api supaya buluh tersebut lurus, dan bolehkah buluh tersebut lurus seperti yang kita kehendakki? Kenapa tidak kita melentur bulu dari rebungnya? Semua masalah kita perlu kembali kepada penyebab asas atau perkara pokoknya. Kita melihat manusia sudah mula tinggal kan agama, mula ringan-ringankan agama dan sudah mula mengkhianati agama. 

Kita suma menyambut baik cadangan Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyatakan bahawa pendidikan seks di sekolah tidak perlu dilaksanakan. Tun Dr Mahathir mencadangkan supaya memadai dengan pendidikan Islam diajar dengan bersungguh-sungguh bagi membendung budaya negatif di kalangan remaja. Sememangnya kita semua berpandangan bahawa subjek khas pendidikan seks tidak mampu menyelesaikan masalah gejala sosial yang berlaku khususnya masalah zina, maksiat, rogol dan pembuangan bayi. Pendidikan seks hanya mengenalkan remaja tentang persoalan seks dan masalahnya sahaja tetapi tidak dapat memahamkan persoalan hukum berkaitan dengan seks.

Umum mengetahui remaja pada hari ini sangat jahil terhadap agama. Kebanyakan kes yang berlaku seperti zina dan pergaulan bebas adalah berpunca dari kejahilan mereka terhadap agama seperti hukum halal dan haram. Remaja menganggap persoalan aurat dan pergaulan bebas adalah perkara remeh dan tidak penting. Akibatnya mereka gagal mengawal diri mereka lalu menjerumuskan diri mereka ke lembah maksiat. Malangnya, sistem pendidikan di sekolah-sekolah yang tidak menitikberatkan pendidikan Islam menjadi sebab remaja terus berada dalam kejahilan. Yang dikesalkan, silibus pengajian Islam di sekolah-sekolah masih tidak mampu untuk memahirkan pelajar perkara yang berkaitan dengan rukun Islam seperti solat, zakat, puasa, haji serta amalan lain seperti membaca al Qur’an, menutup aurat dan lain-lain lagi.

Biarlah kita semua renungkan apa nasib generasi pada masa hadapan, jika masalah ini terus membelenggu dan pihak terlibat sekadar mencuba itu dan ini. Masa sekarang remaja bukan lagi alat untuk dijadikan ‘uji kaji’. Sebab itu, kita mesti meyakini hanya penerapan ajaran dan pendidikan Islam secara komprehensif dalam sistem pendidikan di sekolah mampu membendung gejala maksiat dan zina. Justeru itu, kita menggesa kerajaan agar menimbang semula cadangan pendidikan seks di sekolah, sebaliknya kerajaan perlu menerapkan pendidikan Islam secara komprehensif dalam sistem pendidikan di sekolah. - Mohd Yusof Hadhari

Tiada ulasan: