Tutorial

TUTORIAL 1           
Sebelum (guna kaedah)
Selepas (guna kaedah)
          Bagi tutorial yang pertama ini, alhamdulillah aku telah mendapat satu kaedah paling cepat dan baik untuk selesaikan masalah penulisan al-Quran yang selalunya di "copy paste" daripada Microsoft Word ke Microsoft Powerpoint yang menyebabkan ayat al-Quran berkenaan menjadi terbalik.. Jadi kepada mereka yang sering menggunakan ayat al-Quran untuk melaksanakan presentation di dalam kelas atau di mana sahaja, maka disyorkan kepada anda untuk mengikuti step2 di bawah.. Semoga dengan sedikit pengetahuan ini akan membantu dalam menyelesaikan tugasan lebih-lebih lagi melibatkan perkongsian untuk kebaikan ISLAM.. Sebarkan kepada sahabat lain yang memerlukan ilmu ini.. Semoga bermanfaat..


1. Buka perisian Microsoft Word.

2. Klik kat Add-Ins => Quran..Kalau xde download kat SINI. Extract file guna Winrar. Install Quran tersebut..


Get All : Untuk Ayat al-Quran dan Terjemahan.
Get Ayat : Untuk Ayat al-Quran sahaja.
Get Terjemah : Untuk Terjemahan sahaja.

3. Pilihlah surah dan ayat yang perlu dipaparkan. Pastu edit ayat2 tu bagi cantik, tukar color ke ape ke, ikut suka la..sebagaimana yang dikehendaki pada slide korang nanti.

4. Pastu klik Ctrl+A (untuk highlight seluruh ayat) dan klik Copy ayat2 tersebut.

5. Buka Perisian Microsoft PowerPoint.

6. Pada ruangan Home > klik tanda anak panah di bawah fungsi Paste => pilih => Paste Special => Paste as : Picture (Enhanced Metafile) atau Microsoft Office Word Document Object.


7. Dah siap.......Selamat Mencuba..


Diedit dan Credit kepada AlmansuQie..